Fem måder hvorpå vi spiser anderledes, og hvad det betyder for fødevaresikkerhed

Woman in grocery store image for Ruth Petran blog

Disse krav har medført kæmpe forandringer for fødevareindustrien – nu handler det om at finde ud af, hvordan vi sikrer fødevaresikkerhed. Her er fem store fødevaretrends, som kan have afgørende konsekvenser for den måde, hvorpå vi sikrer fødevarer.

1. Tilpasset spisning
Vi er ovre de dage, hvor dine venner og naboer spiste de samme fødevarer som dig. I stedet for er der et større udvalg, hvilket giver dig mulighed for at spise en kost, der er skrædersyet til dine unikke ønsker og behov. Dette udvalg spænder over hele registeret fra ketogne muligheder til plantebaseret protein til føde- og drikkevarer tilsat CBD, som er en kemiske forbindelser i cannabisplanten, der lige nu er i mediernes søgelys især i dele af USA.

Denne forøgede tilpasning betyder, at det er vigtigt at være proaktiv i forhold til at forstå og håndtere potentielle risici fra nye fødevarer og ingredienser, som fødevareindustrien har mindre kendskab til. Det betyder også, at man skal navigere i nye regler for fødevaresikkerhed – for eksempel kan vi i fremtiden forvente yderligere regulerende vejledninger i forbindelse med systemer til udbringning af fødevarer.

2. Etiketter med flere oplysninger
Samtidigt med at vi har et større udvalg af fødevarer end nogensinde før, kræver forbrugerene også mere enkelhed og gennemsigtighed i forhold til fødevareingredienser. Krav om "rene fødevarer" ses i mange varianter – herunder fravær af konserveringsmidler samt ingredienser, der er nemme at genkende.

Hvis man fjerner konserveringsmidler som f.eks. natrium fra fødevarer, kan det betyde, at holdbarheden forkortes. Det betyder også, at vi får brug for endnu flere innovative metoder til at bibeholde en høj fødevarekvalitet. Hvis man ser på det med tanke på mærkevareomdømme, betyder det også, at virksomhederne bliver nødt til at acceptere mere gennemsigtighed, og de bliver nødt til at reagere hurtigt på forbrugernes krav om mere information om de fødevarer, de spiser.

3. Globale fødevarer
I takt med at vores verden er blevet mere forbundet, har vi nu adgang til et mere globalt køkken end nogensinde før. Vi køber også flere fødevarer – især fisk og skaldyr – fra lande som Kina, Thailand, Canada, Indonesien, Vietnam og Ecuador .

Det betyder, at vi ofte indtager fødevarer, som har rejst langt for at ende på vores tallerken, hvilket kan betyde større risici i forhold til fødevarekvaliteten. Risikoen skærpes af inkonsekvent lovgivning og håndhævelse i forhold til fødevaresikkerhed i forkellige dele af verden.

4. Vækst af e-handel
Ifølge 2017 Food and Health Survey (Undersøgelse af fødevarer og sundhed) fra International Food Information Council (rådet for international fødevareinformation) siger 55 procent af alle i millenniumgenerationen, at bekvemmelighed er en drivkraft, der er særlig vigtig, når man køber mad. Det kan ikke komme som nogen overraskelse, at de er drivkraften bag væksten i fødevareudbringning. Faktisk har restauranter, som ikke tilbyder at levere mad ud af huset, stor risiko for at miste kunder.

Samtidigt med at udbringning af fødevarer fortsætter med at vokse i popularitet, bliver restauranter (og udbringningsvirksomheder) nødsaget til at vurdere de risici, der er i udbringningsprocessen. De største bekymringer er f.eks. temperaturstyring og minimering af muligheden for krydskontaminering.

5. Voksende efterspørgsel efter sikker mad
Alt dette underbygges af, at fødevareindustriens spillere står ansigt til ansigt med større krav fra en stadigt voksende befolkning, som har brug for flere kalorier og regeringer, som strammer op på reglerne for fødevaresikkerhed.

Vejen frem er at sikre konsistente risikostyringsstrategier for fødevaresikkerhed, som inkluderer at have en stærk kultur for fødevaresikkerhed i virksomheden. Vores verden bliver kun mere kompleks – det at håndtere fødevaresikkerhed på en proaktiv måde vil udgøre forskellen mellem fiasko og succes i forhold til offentlig sundhed.

Om forfatteren

Ruth Petran

Ruth Petran

Vice President, Research, Development & Engineering, Food Safety and Public Health

Dr. Ruth Petran bidrager teknisk ekspertise og rådgivning til interne og eksterne kunder om fødevaresikkerhed og spørgsmål om offentlig sundhed, ved at identificere nye trends inden for fødevaresikkerhed og nye kontrolstrategier.

Andre perspektiver

Se alle artikler