Lad os gøre vand til det første kapitel i historien om klimaet

Boat in glacial waters

Vidste du, at Parisaftalen overhovedet ikke nævner vand? Det er sandt, og det er mærkeligt, for klimaforandringer og vandmangel er to globale problemer, der er meget tæt forbundet.

Selvom drivhusgasudledning påvirker klimaforandring, udtrykkes effekten hovedsageligt i vand. Hvad enten det handler om, at havoverfladen stiger, ekstrem regn eller vigende gletsjere - det handler alt sammen om vand; enten for lidt af det eller for meget - og altid på de mindst nyttige steder.

Men den måde, som vi bruger vand på i dag, er også med til at give klimaforandringer. Vand er livsvigtigt for alt, hvad vi gør i verdensøkonomien. Det er nødvendigt at dyrke fødevarer, skabe energi og drive industrier, som laver de ting, vi bruger eller spiser hver dag. Problemet er: Vand er tungt. For at bruge det, skal det pumpes, varmes, køles og behandles. Det kræver energi, og når man bruger energi, skabes der mere drivhusgas.

Derfor skal vand være kapitel et i historien om klimaet. Og derfor er det en god ting, at vand endelig får en mere prominent plads i den globale klimadebat.

I går under FN's Klimauge i New York blev der lanceret en ny uafhængig global kommittee for tilpasning, som ledes af tidligere generalsekretær Ban Kimoon, grundlæggeren af Microsoft Bill Gates og CEO for Verdensbanken Kristalina Georgieva. Et af deres fokusområder er vand. Det er gode nyheder, men det er ikke nok.

Ifølge FN's fremskrivninger, kommer vi til at stå ansigt til ansigt med en mangel på vand på 40 procent i 2030, hvis verden bliver ved med at forbruge vand i det nuværende omfang. Der bor allerede to milliarder mennesker i områder, der er presset på vand. Dette tal forventes at stige. Mere end 800 millioner mennesker har stadig ikke adgang til drikkevand.

Virksomheder står for 40 til næsten 60 procent af al vandforbrug i udviklede områder. Når udviklingslande bliver rigere, vil deres forbrugsmønstre have tendens til at gå samme vej. Det betyder, at man simpelthen ikke kan løse vandmangel uden at involvere virksomheder, og at vi som virksomhedsledere skal bruge vores samlede indflydelse til at sige vores mening og få vand øverst på dagsordenen.

Og vigtigere endnu; vi skal være forbilleder. Hvis vi står sammen og tænker sammen, kan vi reducere vores samlede vandforbrug, nedbringe kulstofudledningen tilsvarende, bygge en mere klima- og vandmodstandsdygtig verdensøkonomi og begynde at adressere globale vanduretfærdigheder. 

Det meste af den teknologi, der skal til for at få det til at ske, er tilgængelig nu. Selv hvis vi ikke opfinder noget nyt (hvilket er usandsynligt), har vi allerede smarte sensorer, avancerede analyser og naturbaserede løsninger til at nedbringe, genanvende og recirkulere vand mere end nogensinde tidligere.

Det er ikke kun den rigtige ting at gøre, det giver også rigtig god forretningsmæssig mening. At spare vand sparer penge, fordi det forøger effektiviteten og sænker udgifterne til energi. Når det kommer til vand, står profitmotivet og det fælles bedste sammen.

Vi har en unik mulighed for at anspore en positiv forandring. Lad os gøre det.

Om forfatteren

Doug Baker headshot

Douglas Baker

Formand

Relaterede artikler