Norovirus: Hvad er nyt, hvad er sandt og hvad gør man

Norovirus Bug

Norovirus er en yderst smitsom virus, som kan forårsage inflammation i fordøjelsessystemet. Den omtales somme tider som "madforgiftning" eller "maveinfluenza". Selvom den kan forårsage madforgiftning, skyldes det ikke influenzavirus.
 
WHO rapporterer, at norovirus er den førende årsag til udbrud af fødevarebårne sygdomme både på globalt plan og i Europa1.
 
Folk, som er smittede med novovirus, får ofte kvalme, hyppig og voldsom opkast, mavepine og/eller diarré. Andre symptomer er lave febertemperaturer, kuldegysninger, hovedpine, muskelsmerter og træthed. Det kan begynde blot 12 timer, efter man er blevet smittet, men der går typisk 24 til 48 timer, efter man har indtaget virussen. Sygdommen varer som regel en til to dage, og i de fleste tilfælde bliver man frisk uden problemer — med mindre man er blevet dehydreret af sygdommen. Dette er især en risiko for de helt små, ældre eller personer med et i forvejen svækket immunforsvar.
 
Novovirus bliver overført gennem indtagelse af fordærvede madvarer og vand, ved at røre smittede mennesker, berørte objekter eller overflader, ja selv ved at indånde luftbårne viruspartikler i luften. Det er en svær virus at slå ned, og da den kan overleve på overflader og redskaber i ugevis, kan dette miljø være kilden til kontinuerlig smitte, udbrud og nye sygdomstilfælde.
 
Ifølge ECDC er mange forskellige fødevarer blevet sammenkædet med udbrud af norovirus. Hindbær og østers har før forårsaget adskillelige nationale og internationale udbrud. Men alle fødevarer kan i princippet blive inficerede, hvis de bliver håndteret af en smittet person, eller hvis de bliver skyllet/sprøjtet med inficeret vand. Norovirusinfektioner spredes meget let og effektivt fra person til person i miljøer som logier, på hospitaler, skoler, daginstitutioner og plejehjem. Flere udbrud er blevet opdaget på krydstogtskibe, der skaber et perfekt lukket miljø til spredning af infektionen2.
 
Norovirus påvirker ligeledes erhvervslivet betydeligt. Risiko for personalemangel, tab af produktivitet og produktion såvel som øget pres og omkostninger i forbindelse med de sundhedsmæssige og sociale plejeydelser øges signifikant. Heldigvis er der en række forholdsregler, som virksomheder kan tage for at reducere risikoen for udbrud af novovirus. Her følger vores bedste tips, som kan hjælpe med at minimere risikoen for spredning af novovirus:

  • Bliv hjemme, når du er syg, og i mindst tre dage efter du er blevet rask.

Den bedste måde at holde novovirus nede på, er at holde alle sygedomsramte væk fra madvarer og hotelmiljøer. Folk, der håndterer fødevarer, som nyligt er blevet raske efter et novovirusudbrud, bør få opgaver, der ikke involverer fødevarehåndtering.

  • Rengør og desinficér alle overflader.

Rengør og desinficér alle hårde overflader, især dem, der bruges ofte, og brug gerne BPR-certificerede rengøringsprodukter, som er effektive mod novovirus.

  • Vask bordservice grundigt.

At vaske tallerkner, glas og køkkenredskaber grundigt kan forebygge spredningen af bakterier, især fordi virussen kan overleve på overflader og redskaber i ugevis.

  • Undgå kontakt med andre smittede.

Begræns så vidt muligt nærkontakt med andre, som er syge eller smittede, da novovirus kan overføres ved berøring af smittede mennesker, genstande eller overflader, ja selv ved at indånde luftbårne viruspartikler.

  • Vask hænderne ofte

God håndhygiejne er vigtig for at forebygge og kontrollere udbrud af virus. Dette er den primære smittemetode og bør derfor nøje implementeres. Grundig og hyppig håndvask er den bedste kontrolmetode. Vær opmærksom på at bruge BPR-certificerede rengøringsmidler mod effektiv fjernelse af novovirus.

  • Fødevarehåndtering

Personer, der håndterer fødevarer, og cateringoperatører skal være opmærksomme på risikoen for novovirus ved bestemte fødevaregrupper.

 

Download vores seneste materiale om norovirus samt ekstra information om, hvordan Ecolab kan hjælpe dig med at forbered dig på et muligt norovirusudbrud besøg vores hjemmeside.

Yderligere information kan desuden findes European Centre for Disease Prevention and Controls (ECDC) hjemmeside.

 

Kilder:

1WHO-estimater af den globale byrde forbundet med fødevarebårne sygdomsudbrud. 2015.

2Kilder: https://ecdc.europa.eu/en/norovirus-infection/facts

Om forfatteren

Ruth Petran

Ruth Petran

Vice President, Research, Development & Engineering, Food Safety and Public Health

Relaterede artikler

Norovirus Factsheet

RESSOURCER OM NOROVIRUS

Klik her for at downloade vores seneste materiale og ekstra information, om hvordan Ecolab kan hjælpe dig og din virksomhed med at forberede jer på et muligt udbrud og minimere det.