De bedste tips til at holde sig rask denne influensasæson

Kampen mod influenza derhjemme og på arbejdet

Woman blowing her nose

Sæsonbetinget influenza (influenzaen) er en alvorlig og smitsom respiratorisk infektion, der generelt overføres fra en smittet person til en anden eller fra kontakt med overflader, der er kontamineret med influenzavirus Mennesker med influenza har ofte feber, hoste, øm hals, løbende eller stoppet næse, muskel eller kropsømhed, hovedpine og træthed. Effekten på den offentlige sundhed og erhvervslivet som følge af sæsonbestemt influenza kan være betydelig.

I Europa opstår influenzasæsonen hver vinter og varer generelt fra november til april. Effekten af sæsoninfluenzaen kan variere fra år til år. Nu hvor influenzasæsonen nærmer sig, er det tid for familier og virksomheder at begynde at forebygge og beskytte sig mod influenza.

Selvom sundhedsmyndighederne ikke kan forudsige alvorligheden for den kommende influenzasæson, rammer influenzaen gennemsnitlig ti til tredive procent af Europas befolkning hvert år. Hundredvis af mennesker bliver indlagte, og mellem 15,000 - 70,000 af Europas indbyggere dør hvert år af influenza og influenzarelaterede komplikationer. Ældre mennesker, yngre børn og folk med kroniske lidelser er mest udsatte, men alle er i risikozonen. Den brede vifte af dødsfald relateret til influenzainfektionen er forskellig hver influenzasæson afhængig af alvorligheden.

Influenza har desuden en betydelig indvirkning på erhvervslivet. Risiko for personalemangel, tab af produktivitet og produktion såvel som øget pres og omkostninger i forbindelse med de sundhedsmæssige og sociale plejeydelser øges signifikant. Heldigvis er der mange vigtige foranstaltninger, som virksomheder og familier kan tage for at reducere risikoen for influenza. Her er en liste med gode råd, der hjælper med at reducere spredningen af sæsoninfluenzaen:

 • Vask hænderne ofte

 En god håndhygiejne-/håndvaskrutine er altafgørende for at forebygge influenzasmitte. Korrekt håndvask hjælper med at fjerne bakterien, virus og andre bakterier, så de ikke spredes til andre. ECDC anbefaler følgende:

 • Hænderne skal vaskes grundigt med sæbe og vand.
 • Efter vask med sæbe og vand tørres hænderne grundigt med engangspapirhåndklæder. Håndvask med tørring af hænder tager mindst 40-60 sekunder hvert tidspunkt.
 • Alkoholbaseret håndsprit reducerer mængden af influenzavirus på kontaminerede hænder. Når håndvask ikke er mulig, er brug af alkoholbaseret hånddesinfektion en mulighed.
 • Undgå andre, der er syge, og bliv hjemme, hvis du selv er syg

For at influenza smitter, skal virusen overføres individuelt fra dem, der er smittet med influenzavirus, til en anden person, der så kan blive smittet. Alle, der er smittet med influenzavirus smitter mindst en dag, før der ses symptomer, og op til syv dage efter frembrud. Du kan reducere risikoen af smitten gennem social distancering ved at undgå andre, der er syge, og selv blive hjemme, hvis du er syg.

 • Rengør og desinficer overflader

Influenzavirus kan overleve op til 48 timer på overflader af rustfrit stål og plastik og op til 12 timer på tøj, papir og væv. God rengøring og desinfektion kan minimere risikoen for individuel kontakt med en kontamineret overflade. For at rengøre, desinficere og beskytte dit miljø på en god måde, skal du:

 • Rense al synligt jord fra overflader inden desinfektion. Arbejde fra oppefra og ned, under rengøring og desinfektion, og fra rene til mere beskidte overflader.
 • Væde overfladerne omhyggeligt med et BPD-registreret desinfektionsmiddel med virkning på influenza A og følge instruktionerne.
 • Desinficere ofte berørte hårde overflader, herunder borde, stole, lyskontakter, dørhåndtag og toiletfaciliteter.
 • Give ekstra opmærksomhed til ofte berørte overflader i områder med forberedelse af mad, så vel som på toilettet, herunder lyskontakter, vandhaner, toiletskyllehåndtag, dørhåndtag og gelændere.
 • Få en influenzavaccination

At få en influenzavaccination og indtage antivirale medikamenter som foreskrevet af anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne er to af de metoder, som European Centres for Disease Control and Prevention (ECDC) anbefaler for at stoppe spredningen af influenzabakterier. Influenzavaccinen er den mest effektive form for beskyttelse af den sæsonbetingede influenza.

 • Hold dig for mund og næse, når du nyser

At hoste og nyse ind i albuen eller i en serviet hjælper med at beskytte andre. Hvis du har den sæsonbetingede influenza og ikke holder dig for mund og næse, bliver en eller flere personer indenfor 2 meter smittet.

 • Vask dit bordservice grundigt

Spiseredskaber, tallerkner og glas skal alle vaskes grundigt op enten i en opvaskemaskine eller i hånden med vand og opvaskemiddel.

 

For at downloade vores seneste influenzamateriale og ekstra information om, hvordan Ecolab kan hjælpe dig og din virksomhed med at blive forberedt til influenzasæsonen og minimere udsættelse for smitte, kan du besøge vores hjemmeside.

 

Kilder:

ECDC. Faktablad om sæsoninfluenza. Hentet fra https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/facts/factsheet

ECDC. Personlige beskyttelsesforanstaltninger (ikke-farmaceutiske) til at reducere risikoen for at pådrage sig eller transmittere menneskelig influenza. Hentet fra https://ecdc.europa.eu/en/seasonal-influenza/prevention-and-control/personal-protective-measures

CDC. Sådan rengør og desinficerer man skoler for at hjælpe med at mindske spredningen af influenza. Hentet fra https://www.cdc.gov/flu/school/cleaning.htm

SSI. Forebyggende metoder. Hentet fra https://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htm

Om forfatteren

John_Hanlin

John Hanlin

Vice President, Global Public Health

Relaterede artikler

Image of Ecolab's Seasonal Flu Posters

Ressourcer vedrørende influenza

Klik her for at downloade vores seneste materiale om influenza og yderligere information om, hvordan Ecolab kan hjælpe dig og din virksomhed med at være forberedt på influenzasæsonen og minimere udsættelsen for smitte.