Ikke alt håndsprit er lige godt

Sådan kan du se, hvilke løsninger til håndhygiejne, der sikkert og effektivt vil dræbe den virus, der forårsager COVID-19

Decode the bottle

Efterhånden som COVID-19-pandemien trækker ud, vokser listen over desinfektionsprodukter, der hævder at kunne bekæmpe smittespredningen. Forskningen viser, at desinficerende løsninger til hænderne er en afgørende komponent for forebyggelse af smittespredning. Men ikke alle disse produkter er lige gode. I takt med at restriktionerne bliver udvidet og flere og flere virksomheder lancerer nye produkter er det vigtigt at vide, hvad man skal holde øje med. Lær, hvordan du kan identificere sikre og effektive løsninger her.

Under pandemiens første bølge i Europa, begyndte producenter af desinfektionsmidler at imødekomme det stigende behov for alkoholbaseret håndsprit (ABHR). For at kunne følge med efterspørgslen og øge forsyningerne, gav medlemsstaterne midlertidige tilladelser, der gav producenter lov til hurtigt at komme på markedet med henvisning til en klausul i artikel 55 i Biocidforordningen (BPR)1. Men nogle løsninger blev undtaget for de sædvanlige lovmæssige krav, som skal sikre sikkerhed, kvalitet og ensartethed.2 Og denne pludselige overflod af nye håndplejeprodukter på det europæiske marked skabte et gennemgående problem eftersom mange af disse løsninger indeholder skadelige eller ineffektive ingredienser. Faktisk blev det irske skolesystem bedt om helt at stoppe med at bruge 53 desinfektionsmidler, fordi det ikke havde været muligt at bekræfte registreringerne heraf3. Hertil kommer, at den franske pendant til Konkurrecenstyrelsen (The General Directorate for Competition Policy, Consumer Affairs and Fraud Control (DGCCRF)) testede 180 forskellige slags håndsprit og opdagede, at 73 % af produkterne ikke levede op til kravene4.

I dag, her midt i den anden bølge, er virksomhederne fortsat afhængige af hygiejneløsninger for at kunne holde deres drift i gang, samtidig med at man beskytter kunder og medarbejdere. I dag er der en lang række produkter af varierende kvalitet tilgængelige på markedet. Ifølge ECHA, har 20 europæiske medlemsstater siden marts, 20205 set en stigning i antallet af håndhygiejneløsninger, der ikke overholder kravene. Fra naboens til det ukendte mærke på internettet, findes der alle slags nye producenter derude. Med så stort et udbud, står forbrugere tilbage med en masse spørgsmål i jagten på at finde ud af, hvad der sikkert og effektivt. Hvad er ingredienserne i disse produkter? Er formlerne effektive? Er mine kunder og medarbejdere sikre, hvis de bruger det regelmæssigt?

Først er det vigtigt at bemærke, at mange af disse produkter blev til under tidsbegrænsede forhold – under afvigelser fra de normale krav til produktgodkendelse på 180 dage6. Disse ukonventionelle producenter, som indtog markedet under disse lovmæssige lempelser, kan nu være uopmærksomme på at deres tilladelse er udløbet. Desværre kan dette efterlade kunderne i en knibe eller endda uopmærksomme på, at de har et udgået eller forbudt produkt i hænderne. Og antallet af disse typer af produkter vokser dag for dag; i slutningen af oktober var der 112 produkter med udløbede tilladelser i Europa. I slutningen af april 2021 vil der være 434 flere – mindst.

Nu mere end aldrig betyder produkternes kvalitet, effektivitet og sikkerhed virkelig noget. Offentlighedens tillid til industrien, som producerer og fremstiller desinfektionsmidler, er vigtig for at virksomheder og sundhedsfaciliteter kan tilgå kvalitetsprodukter med stærkt videnskabeligt belæg og lovmæssig støtte.7

Så, hvordan kan du bedst navigere i dette virvar og sikre, at dine håndhygiejneløsninger er sikre og effektive?

  1. Læs altid etiketten før brug. Håndplejeprodukter skal klassificeres under en ud af to kategorier: kosmetisk eller biocid. Den letteste måde at se om dit produkt er kosmetisk eller en biocid (eller ikke tilhører nogle af delene) er at se på etiketten. Der er forskellige regler og lovgivning, som bestemmer om et produkt er en biocid eller kosmetisk. Kosmetisk er lettere at opnå og stiller ikke lige så strenge krav og regler til producenterne.
  2. Lær de virale registreringer eller krav for dit produkt at kende. Forbrugere på udkig efter en løsning til beskyttelse mod særlige bakterier og virusser har brug for biocider. Håndsprit i biocid-kategorien er underlagt strenge lovmæssige krav med beviselig effektivitet og sikkerhedsdata. For virucidal håndsprit, skal flasken opfylde følgende kriterier:  
Infographic on what a bottle of hand disinfectant must have or what you should watch out for.

Med det store udvalg af produkter på markedet, skal man huske, at man ikke behøver at gå på kompromis med hudpleje grundet effektivitet. De bedste håndspritter skader ikke dine hænder. I takt med at store traditionelle leverandører omlægger til at kunne imødekomme den høje efterspørgsel, kommer der produkter med den magiske kombination af formler af høj kvalitet, med hurtig mikrobiel effektivitet og som er skånsomme mod huden på markedet. Gå ikke på kompromis med din sundhed og sikkerhed med potentielt giftige eller udløbede og ulovlige produkter.

 

xxx

 

OM ECOLAB

Ecolab har forpligtet sig til at hjælpe kunder imødekomme problemer med offentlig sundhed, som f.eks. COVID-19, gennem omfattende programmer, der hjælper med at minimere spredningen af smitsomme sygdomme. Vi hjælper med at vaske 40 milliarder hænder og hjælper på denne måde med at nedbringe mere end 1,2 millioner infektioner. Vi trækker på næsten 100 års erfaring i brancher som hotel og restauration, sundhed, produktion og uddannelse, og vores løsninger til håndhygiejne er en integreret del af programmer, som inkluderer rådgivning, træning og service, som hjælper med at holde driften kørende og patienter, medarbejdere og mennesker sunde og sikre.

 

KILDER

  1. Artikel 55 i den europæiske Biocidforordning
  2. Artikel 55 i den europæiske Biocidforordning
  3. Coronavirus: Sanitising products in Republic of Ireland recall (Coronavirus: Tilbagetrækning af rengøringsprodukter i Irland).
  4. La DGCCRF protège les consommateurs en testant la qualité et la conformité des gels et solutions hydroalcooliques
  5. EU-medlemslandenes indrapportering om ulovlige og ineffektive desinfektionsmidler.
  6. "COVID-19-relaterede afvigelser under EU's Biocidforordning og italiensk national vejledning"
  7. "Alkoholbaseret håndsprit – effektive formler er afgørende for at minimere risikoen for sundhedsrelaterede infektioner for patienter og sundhedspersonale, men hvordan vælger I det rigtige produkt til jeres sundhedsfacilitet?" Ecolab. September 2020.

Om forfatteren

Per Lund

Per Lund

Vice President & General Manager Hand Care & Textile Care, Europe

Relaterede artikler