Sådan får man et rent miljø, når man administrerer vacciner

illustration of doctor's office lobby

Man siger, at den sidste kilometer af enhver rejse er den sværeste, og det er der, vi befinder os i øjeblikket. Efterhånden som vi bevæger os fra udvikling, test og produktion af COVID-19-vacciner til den næste fase med transport, opbevaring og administration, møder vi nye udfordringer. Over hele verden er der brug for at sætte vaccineklinikker op, der kan give sikker og effektiv vaccineadministration til et overvældende stort antal mennesker. Der er mange gode tilgængelige ressourcer, der kan vejlede om, hvordan man sætter disse vaccinationsklinikker op og hvordan man fører tilsyn med dem med fokus på den bedste fremgangsmåde for sikker vaccineopbevaring og administration. Men overholdelse af hygiejnen er også vigtig, særligt når man tænker på hvilken skala vi skal udrulle disse vaccinationsklinikker uden for sundhedsfaciliteterne i.    

 

Her er mine seks bedste tips til hvordan man skaber et bedre hygiejnemiljø for vacciner:  

 1. Gør træning i håndhygiejne og almen hygiejne let og on-demand.   
  Vi skal koordinere store vaccineklinikker i mange måneder fremover, hvilket betyder, at vi får brug for at træne nyt personale og genopfriske træningen for det eksisterende personale. Best practice med hensyn til håndhygiejne og almen hygiejne bør være en central del af ethvert træningsprogram. Personlige og digitale muligheder sammen med printede påmindelser fordelt på hele faciliteten kan hjælpe personalet med at holde sig opdateret om best practice.   

 2. Beregn rette mængder af håndsæbe og desinfektionsmidler. 
  Personalet bør vaske eller desinficere deres hænder før hver vaccination, mellem patienter, hver gang man udskifter handsker og når deres hænder bliver beskidte. For at øge brugen, skal man sikre, at der er nok håndsæbe og desinfektionsmidler og at det er tilgængelig på steder, hvor de benyttes allermest. 

 3. Gør håndhygiejneløsninger tilgængelige de rigtige steder. 
  Når du har sikret, at du har nok produkter til håndhygiejne, så sørg for at de står fremme sammen med vådservietter, masker og skraldespande over hele klinikken – i både patient- og personaleområder. Hver vaccinationsstation bør have nok hånddesinfektion til personalets brug. Derudover, bør man placere hånddesinfektion ved patientregistreringen, samt i venteværelser. En fleksibel tilgang til hånddesinfektion lader dig placere produktet hvor som helst. Derudover har kvalitetsprodukter med blødgørende formuleringer den fordel at pleje huden og minimere hudirritation ved hyppig brug. Sidst, men ikke mindst, kan man bevæbne personalet med flasker med håndsprit, som de kan have med sig rundt, så de altid har et desinfektionsmiddel lige ved hånden, uanset hvor de er. 

Hvor meget håndsprit skal jeg bruge?
Med Ecolabs produkter med kontrolleret dosering er et enkelt tryk nok, men de fleste trykker som regel to-tre gange på pumpen. Så det skal du nok tage højde for i din forsyning. For eksempel hvis du planlægger at vaccinere 500 patienter på en given dato, kan du få brug for minimum 1.000 doser håndsprit til personalet alene og 500 doser, hvis hver patient spritter deres hænder af én gang. Så du kan godt gå ud fra at du skal bruge mindst 1.500-1.800 doser håndsprit for hver 500 patienter, der bliver vaccineret.

 1. Rengør og desinficér hyppigt berørte overflader med fast tidsinterval. 

  Rengør og desinficér vaccinationsstationer minimum hver time, mellem patienter, vagtskifte og hvis stationen bliver tydelig beskidt.

 • Læg en rengøringsplan for hyppigt at rengøre alle patientbetjente områder, inklusive registrering, screening og overvågningsområder efter vaccinationen.

 • Sørg for at have nok personale og at de har tydelige ansvarligsområder, når det kommer til rengøring og desinfektion.

 • Fokus på hyppigt anvendte objekter og overflader så som diske, plexiglasskjold, arbejdsstationer, tastaturer, telefoner, stole, borde og dørhåndtag.

 • Med store menneskemængder og kravet om hurtig ekspedition kan rengøring mellem patienter og vagter synes svært. Brug desinficerende vådservietter og klar-til-brug løsninger, der kan hjælpe med at minimere den tid og indsats det kræver at rengøre mellem patienter, hvilket også gør det lettere og mere effektivt at få patienterne igennem.

 • Sidst på dagen efter lukketid er det vigtigt at udføre en grundig afslutningsrengøring. Brug en desinficerende elektrostatisk sprayer til at rengøre overflader for en hurtig og effektiv rengøringsrutine. Derudover kan en komplet desinficeringsløsning sikre, at hele området bliver grundigt rengjort og desinficeret og klar til at åbne dagen efter. Automatiseret desinfektionsteknologi med hydrogenperoxid kan hjælpe med at sikre alle udsatte overflader modtager en seks-log reduktion af bakterier (99,9999 % reduktion), hvilket tilføjer et ekstra lag af sikkerhed og nedbringer risikoen for menneskelige fejl i desinficeringsprocessen.   
 1. Brug det rette desinfektionsmiddel med den rette kontakttid. 
  Brug et desinfektionsmiddel med en bevist effektivitet mod udviklet virus i overensstemmelse med EN 14476 i Europa, eller som er på det amerikanske EPA's Liste N over registrerede Antimikrobielle Produkter til brug mod Ny Coronavirus SARS-CoV-2, den virus, der forårsager COVID-19. Sørg for at hele personalet kender kontakttsiden for desinfektionsmidlet og hvordan man anvender det i henhold til producentens anvisninger. For eksempel, hvis kontakttiden for et produkt er 10 minutter, men du tørrer det af umiddelbart efter du har opført det, vil det sandsynligvis ikke dræbe virus effektivt.  

 2. Kommuniker jævnligt for at opbygge fortrolighed og sikre overholdelse. 
  Komplet hygiejneoverholdelse er en holdsport, og det hele starter med god kommunikation. Alle spiller en vigtig rolle – også patienterne. Klar skiltning og et veltrænet personale vil hjælpe folk med at føle sig fortrolige og trygge ved at I gør alt, hvad der er muligt for at holde et miljø rent.   

  Jeg håber, at disse tips kan hjælpe jer med at have et hygiejnisk miljø i jeres vaccinationsklinikker her på denne sidste kilometer i kapløbet om at få en ende på denne COVID-19-pandemi. 

Om forfatteren

Linda Homan headshot

Linda Homan

RN, BSN, CIC, Sr. Manager Clinical Affairs

Relaterede artikler

Infographic, available for download, Creating a Clean Environment When Administering Vaccines

Sådan får man et rent miljø, når man administrerer vacciner

Renlighed på vaccinationsklinikker er afgørende for sikkerheden for patienter og medarbejdere. Download denne pdf og lær, hvad der skal til for at skabe et rent miljø, når man administrerer vacciner.