Kapløbet om at fremstille en vaccine

Ecolab støtter renrumsmiljøer til udvikling og fremstilling af en vaccine mod COVID-19 på Oxford Universitys laboratorie for klinisk bioteknologi

den 29. april 2020
Person working in laboratory

Mere end tre milliarder mennesker oplever i denne tid en form for nedlukning eller restriktion af deres frie bevægelighed for at undgå spredningen af COVID-19. Et globalt kapløb om at udvikle en vaccine eller medicinsk behandling, som kan stoppe pandemien, er i gang.  The Jenner Institute på Oxford University har annonceret væsentlige fremskridt i udviklingen og fremstillingen af ChAdOx1 nCoV-19, en vaccine mod COVID-19. De første frivillige i den kliniske fase I/II blev vaccinerede d. 23. april 2020 med det formål at vaccinere op til 800 flere frivillige i de kommende uger. Fremstillingen af ChAdOx1 nCoV-19 blev udført af Jenner Instituttets laboratorie for klinisk bioteknologi, et MHRA-godkendt anlæg til fremstilling af undersøgelsesmedicinske produkter, inklusiv vacciner, i overensstemmelse med principperne for god fremstillingspraksis (GMP).

Ecolabs Life Sciences-team i Storbritannien har ydet afgørende støtte til forskningen, som også er støttet af den britiske regering. For at kunne udvikle en vaccine, skal et laboratorie arbejde i et kontrolleret miljø. Medarbejderne må have en smittefri baggrund for at kunne udføre forsøg og manipulationer for at undgå at kompromittere resultatet af deres arbejde. Ecolab stiller en række produkter, der er godkendte til brug i renrumsmiljøer, og ekspertise til at beskytte og understøtte operatørerne til rådighed.


"Ecolab har været en god samarbejdspartner, og vi er alle meget imponerede over teamet, som har lagt mange kræfter i at hjælpe os med at administrere denne vigtige opgave."


Dr. Cathy Oliveira
GMP Production Manager på faciliteten for klinisk bioteknologi.

Fra gennemstrålede og bakteriefri produkter, som er pakket i tre lag for lette overførslen til områder på højeste trin, til teknisk vejledning, der understøtter den bedst mulige desinfektion af overflader — har Life Sciences-teamet stået til rådighed for at hjælpe laboratoriet for klinisk bioteknologi med at fremskynde produktionen af ChAdOx1 nCoV-19-vaccinen.

"Ecolab har været en god samarbejdspartner, og vi er alle meget imponerede over teamet, som har lagt mange kræfter i at hjælpe os med at administrere denne vigtige opgave," sagde Dr. Cathy Oliveira, GMP Production Manager på faciliteten for klinisk bioteknologi. "Lige fra logistik til teknologisk ekspertise, har alle været utroligt hjælpsomme og samarbejdsvillige."

Udviklingen af vaccinen, drevet af de kliniske teams på Jenner Instituttet på Oxford University og Oxford Vaccine Group, begyndte i januar på The Old Road Campus Research Building i Oxford. Deres unikke teknologi er allerede blevet brugt til at udvikle behandlinger mod andre virussygdomme. Efter vellykkede præ-kliniske forsøg og begyndelsen af Oxfords COVID-19 vaccinetest, er hastefremstillingen af fase III-stoffer, der kan gives til 5.000 frivillige, begyndt, og Professor Sarah Gilbert, den førende forsker på projektet til udvikling af vaccinen, siger, at hun, selvom man aldrig kan vide sig sikker på om en vaccine bliver vellykket, er ret overbevist om, at den kommer til at virke. Det baserer hun på resultater med en anden vaccine, som for nylig er blevet testet i kliniske forsøg for effektiviteten mod den mellemøstlige luftvejssyndrom coronavirus ChAdOx1 MERS).

"Vi har samarbejdet med Oxford University i de seneste to år — især laboratoriet for klinisk bioteknologi," sagde Gerald Morris Account Manager for Ecolabs Life Sciences-afdeling, som støtter Oxford University eksternt under nedlukningen. "Under de nuværende omstændigheder, hvor der er høj efterspørgsel på alle vores produkter, kender Ecolabs team vigtigheden af dette arbejde, og de har derfor også været hurtige til at mobilisere sig for at yde støtte og levere, hvad der er brug for."

Efterspørgslen på Ecolabs sterile produkter fra laboratoriet for klinisk bioteknologi er steget med 200 procent for at understøtte bølgen af forskning, udvikling og fremstilling. Samarbejdet vil fortsætte med samme intensitet et stykke tid endnu, og hvis lykken er med projektet, kan en masseproduktion begynde. Jenner Instituttet har allerede taget initiativ til at forberede fremstillingen af op mod en million doser om måneden, ligesom andre organisationer i medicinalindustrien vil byde ind.

Selvom det eksakte tidspunkt for, hvornår en godkendt vaccine bliver klar, endnu er ukendt, er det helt sikkert, at hygiejne fremover vil blive vigtigere end nogensinde før. Konsortiet af organisationer i medicinalindustrien, som kommer til at producere vaccinen, skal stadig bruge flere sterile produkter til at garantere sikker fremstilling af doser i så store mængder. Opgaven med at vaccinere milliarder af mennesker verden over for at gøre en ende på pandemien vil også betyde, at vores hygiejnerutiner bliver helt afgørende. Ecolab opruster, øger produktionen og deler sin ekspertise for at understøtte den videnskabelige verden samt medicinalindustrien i kapløbet om at begynde produkten af en virkningsfuld vaccine.

Relaterede nyheder

Se alle nyheder