Ecolabs eksperter i folkesundhed diskuterer abekopper og bedste praksis for at hjælpe med at minimere risikoen

17. august, 2022
Monkeypox virus illustration

Abekopper – illustration – Fotokredit: SSI (Statens Serum Institut) – Cynthia S. Goldsmith, Russell Regnery

Den 23. juli 2022 erklærede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) det globale abekoppeudbrud for en nødsituation for folkesundheden med grund til international bekymring. Ecolabs Dr. Elaine Black, Director of Food Safety and Public Health, og Kaycee Strewler, Principal Technical Account Specialist, giver et overblik over abekopper, og hvordan man minimerer risiciene forbundet med denne virus.

 

  1. Hvad er abekopper?

    Abekopper er en sjælden sygdom forårsaget af infektion med abekoppevirus, som er en del af samme familie af vira som variolavirus, der forårsager kopper. Abekoppevirussen er ikke ny – det første tilfælde blandt mennesker blev registreret i 1970 – men det aktuelle udbrud har spredt sig til mange lande, hvor virussen ikke er blevet fundet før.

     

  2. Hvad er tegnene og symptomerne på abekopper?

    En abekoppeinfektion begynder med hovedpine, muskelsmerter, feber, hævede lymfekirtler og udmattelse, efterfulgt af udvikling af udslæt eller læsioner, ofte i begyndelsen i ansigtet, hvorefter de spreder sig til andre dele af kroppen. Læsioner udvikler sig gennem forskellige stadier, hvilket resulterer i blærer, der danner skorpe og falder af.

    Inkubationsperioden for abekopper er normalt 7-10 dage, men kan variere fra 5-21 dage, og sygdommen varer typisk 2-4 uger. I tidligere udbrud har abekopper forårsaget død hos så mange som én for hver 10 smittetilfælde, men meget få dødsfald er blevet rapporteret i det nuværende udbrud. Behandlinger (antivirale lægemidler og vacciner) er tilgængelige og kan være regionsspecifikke og begrænset til højrisikopopulationer.

     

  3. Hvordan sker overførsel af abekopper?

    Abekoppevirusset spredes mellem mennesker for det meste gennem direkte kontakt med infektiøse sår, sårskorper eller kropsvæsker og kan spredes via respiratoriske sekreter, selvom omfanget af respiratorisk transmission stadig er under undersøgelse.  Virussen kan også spredes ved kontakt med forurenede overflader eller sengetøj. 

    Mens tidligere udbrud har været forbundet med overførsel fra dyr til menneske eller forbrug af kød fra et inficeret dyr, er spredningen af det aktuelle udbrud primært sket gennem længerevarende person-til-person-kontakt. På nuværende tidspunkt er mad og vand ikke blevet antydet som smitteveje i det aktuelle udbrud.

     

  4. Hvilke metoder er de bedste til at undgå abekopper?

    Korrekt håndvask med sæbe og vand er en af de bedste måder som hjælp til at undgå overførsel af patogener. Vask dine hænder ofte med sæbe og vand, eller brug alkoholbaseret håndsprit. Hvis dine hænder er synligt snavsede, skal du bruge sæbe og vand, før du påfører håndsprit.

    Undgå tæt hud-mod-hud-kontakt med personer, der har udslæt, og undgå at dele service og bestik.   

    Desinficer hårde, ikke-porøse overflader med høj grad af berøring, inklusive dørhåndtag, lyskontakter og gelændere ved hjælp af et EPA-registreret desinfektionsmiddel med et krav om ny viruspatogen (EVP). Ecolab tilbyder mange desinfektionsmidler med dette krav, herunder Peroxid rengørings- og desinfektionsmiddel til alle overflader (EPA-reg.nr. 1677-238) og Desinfektionsmiddel 1-serviet (EPA-reg.nr. 1677-263).  Følg produktetikettens anvisninger for at sikre korrekt brug.  

     

  5. Hvad kan hoteller og andre virksomheder gøre for at hjælpe med at holde medarbejdere og kunder sunde og hjælpe med at forhindre spredning af abekopper?
    Der er flere trin, som virksomheder, især inden for hotelbranchen, kan tage for at hjælpe med at beskytte deres ansatte og gæster:  
  • Operatører bør gennemgå og styrke praksis til infektionsforebyggelse med de ansatte (f.eks. krav til personlige værnemidler (PPE), håndhygiejnepraksis, korrekt desinfektion af overflader) og overveje at igangsætte uddannelse af medarbejdere i at genkende tegn, symptomer og risikofaktorer for at få abekopper.
  • Operatører bør sikre, at forsyninger til håndhygiejne er let tilgængelige på brugsstedet på relevante steder (f.eks. toiletter, køkken- eller madlavningsområder, områder med høj trafik såsom ind- og udgange).
  • Hårde, ikke-porøse overflader med høj grad af berøring bør desinficeres med et EPA-registreret desinfektionsmiddel med et nyt viruspatogen-krav. Bestik og service skal vaskes i overensstemmelse med FDA's kodeks (den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning).
     
  • Medarbejdere bør bære passende personlige værnemidler, såsom engangshandsker og en velsiddende maske, når de rengør eller håndterer linned, især i områder, som man ved er højrisiko for abekopper, eller når en person, der er mistænkt for eller bekræftet til at have abekopper, har været i området.  Sørg for, at snavset sengetøj er lukket inde i en vasketøjspose eller anden beholder, og undgå at ryste eller håndtere på en måde, der kan sprede smitsomt materiale. Vask sengetøj (f.eks. håndklæder, lagner, tøj) ved at følge standardprotokoller for vasketøj, herunder eksisterende Ecolab-produkter og vaskeformler. 

 

For mere information om abekopper, klik her.

 

Om eksperterne:

Dr. Elaine Black, Director of Food Safety and Public Health hos Ecolab, er specialist i folkesundhed og mikrobiolog og leder program- og politikinitiativer, herunder engagement med nøglekunder og professionelle organisationer.

Kaycee Strewler, M.S., Principal Technical Specialist hos Ecolab, er specialist i folkesundhed inden for virksomhedens institutionelle afdeling. Hun fungerer som teknisk konsulent for globale virksomhedskunder og giver vejledning om folkesundhed og bedste praksis for personlig og almen hygiejne.

 

 

Relaterede nyheder