Vigtigheden af rengøringsvalidering i farmaceutisk produktion

Rengøringsvalidering er afgørende for at sikre effektiviteten af rengøring af udstyr og i sidste ende for at garantere sikkerheden og integriteten af API og det færdige farmaceutiske produkt.  

Ecolab cleaning validation expert testing the cleanliness of a pharmaceutical production drum

Rengøringsprocedurer, der er veldokumenterede, forstået af operatører og konsekvent udført, er afgørende vigtige for fremstilling af produkter, der er fri for forurenende stoffer. Forurenende stoffer kan indføres ved overførsel (farmaceutiske produkter eller API'er) fra en produktionsbatch til den næste, rengøringsmidler, mikroorganismer eller af andre materialer, f.eks. luftbårne partikler, råmaterialer. Kort sagt, rengøring udføres for at fjerne produkt- og ikke-produktforurenende materiale. Rengøringsprocesser skal valideres ved hjælp af validerede analysemetoder, dvs. metoder, der er praktiske, opnåelige og verificerbare.

Validering omfatter dokumenteret bevis, der viser, at en proces konsekvent vil producere et produkt, der opfylder forudbestemte specifikationer og kvalitetsegenskaber. Rengøringsvalidering er et dokumenteret bevis, der giver sikkerhed for, at et sæt og/eller stykke udstyr kan rengøres pålideligt og reproducerbart til forudbestemte og acceptable grænser. For at sikre parathed til revision skal rengøringsprogrammer og deres effektivitet være nøje dokumenteret.


"Rengøringsvalidering er dokumenteret bevis på, at en godkendt rengøringsprocedure reproducerbart vil fjerne det tidligere produkt eller rengøringsmidler, der er brugt i udstyret til under det videnskabeligt fastsatte maksimalt tilladte overførselsniveau."

- PIC/S-guide til GMP for medicinske produkter; Bilag 15: Kvalificering og validering


Hvornår er rengøringsvalidering påkrævet?

Procedurer for rengøringsvalidering er påkrævet, når der er en ændring i fremstillingen, der kan påvirke risikoen for rester, der skal fjernes fra produktets kontaktflader. Disse ændringer inkluderer, men er ikke begrænset til:

 1. Ny proces og/eller udstyr
 2. Ændring i en rengøringsprocedure
 3. Ændring i en formulering
 4. Ændring i udstyr (inklusive logisk og mekanisk)
 5. Ændring i vandkvalitet og/eller i et forsyningssystem
 6. Ændring i et rengøringsmiddel
 7. Ændring i en råvaresammensætning 


Hvornår er rengøringsvalidering ikke påkrævet?

Procedurer for rengøringsvalidering er ikke påkrævet, når:

 1. Udstyret er dedikeret til ét specifikt produkt
 2. Brug af engangsudstyr og/eller -dele
 3. Rengøring mellem fremstilling af de samme produktpartier


"Når rengøringsprocessen kun bruges mellem partier af det samme produkt (eller forskellige partier af det samme mellemprodukt i en bulkproces), behøver virksomheden kun opfylde et kriterium om "synligt rent" for udstyret. Sådanne rengøringsprocesser mellem partier kræver ikke validering."

- Validering af rengøringsprocesser, 7/93, FDA (USA's fødevare- og lægemiddelforvaltning)


FDA (USA's fødevare- og lægemiddelforvaltning)21 CFR 211.67(a) kræver dog, at alt udstyr, inklusive målrettet og multifunktionelt udstyr, er "rengjort, vedligeholdt og, alt efter arten af lægemidlet, desinficeres og/eller steriliseres med passende intervaller for at forhindre funktionsfejl eller kontamination, der ville ændre lægemidlets sikkerhed, identitet, styrke, kvalitet eller renhed ud over de officielle eller andre etablerede krav."

Hvad bør en proces for rengøringsvalidering inkludere?

Rengøringsvalidering er en systematisk tilgang til at sikre, at rengøringsproceduren er gentagelig og pålidelig. Processen for rengøringsvalidering kræver en række dokumenterede beviser, der inkluderer, men ikke er begrænset til:

 1. Virksomhedspolitik for rengøringsvalidering
 2. Masterplan for rengøringsvalidering 
 3. Rengøringsprocedure, som inkluderer:
  • Tidsramme mellem afslutningen af produktionen og påbegyndelsen af rengøringsprocedurerne
  • Rengøringsprocedurer, der skal anvendes for hvert farmaceutisk produkt, hvert fremstillingssystem eller hvert stykke udstyr.  Disse procedurer skal tilpasses på tværs af produktions- og kvalitetsfunktioner.  Rengøringsprocedurer gælder for udstyr med produktkontakt, der bruges til produktion, underopdeling eller prøveudtagning af et lægemiddelprodukt, et materiale under proces eller råmateriale (RM)s.  Dette udstyr skal rengøres og bør omfatte:
   • skifterengøring
   • intervalrengøring under en kampagne, efter behov
   • målrettet rengøring af udstyr ved afslutningen af en kampagne
 4. Operatørtræning
  • Visuel inspektion
  • Procedurer for prøveudtagning (podning/skyl)
  • Rengøringstrin
  • Forberedelser af rengøringsopløsninger
  • Årlig øjentest
 5. Protokol for rengøringsvalidering
  • Prøveudtagningsprocedurer, herunder begrundelse for prøveudtagningsmetoder.
  • Klart definerede prøveudtagningssteder.
  • Data om genfindingsundersøgelser, hvor det er relevant.
  • Analysemetoder, herunder detektionsgrænsen og kvantificeringsgrænsen.
  • Acceptkriterier, herunder begrundelse for at sætte de specifikke grænser.
  • Opsummerende rapport
  • Periodisk gennemgangsprogram til rutinemæssigt at overvåge rengøringsprocessen

Hvad er konsekvenserne af ikke at udføre rengøringsvalidering tilstrækkeligt?

Det er en global regulatorisk forventning at have et tilstrækkeligt rengøringsvalideringsprogram på plads for at sikre, at produktet ikke er forurenet af nogen modstridende rester, der kan kompromittere det færdige produkts sikkerhed, identitet, styrke, renhed og kvalitet. De seneste fem (5) års lovmæssige inspektionsindsigt indikerer, at de observationer, der er relaterede til rengøringsvalidering, konsekvent har været blandt de fem bedste resultater. Omkostningerne ved at udføre rengøringsvalidering rigtigt første gang er meget lavere end omkostningerne ved rengøringsvalidering som en del af lovgivningsmæssige udbedringsindsatser. I ekstreme tilfælde kan produktionsstedet straks lukkes ned på grund af manglen på et tilstrækkeligt rengøringsvalideringsprogram.

Hvordan kan Ecolabs eksperter i rengøringsvalidering hjælpe dig med at gennemføre en vellykket validering?

Ecolab Life Sciences har et team af kvalificerede og erfarne tekniske fageksperter (SME'er), dedikeret til at hjælpe kunder med deres behov for rengøringsvalidering. Ecolab tekniske SME'er er klædt på til at hjælpe kunder med enten at optimere eksisterende ældre rengøringsvalideringsprogrammer eller udvikle nye programmer. Derudover yder Ecolabs tekniske team end-to-end rengøringsvalideringssupport for at sikre, at rengøringsvalideringsprogrammer er sikre, effektive og kompatible.


Ecolab life sciences logo with cleaning and sanitation supplies

Ecolab Life Sciences

Ecolabs Life Sciences-afdeling er dedikeret til udviklingen af de bedste produkter og tjenester til at støtte vores kunder i medicinalindustrien samt plejeproduktindustrien.

Lignende farmaceutiske artikler