De nye forordninger i Bilag 1 – hvorfor er de vigtige, og hvordan kan vi hjælpe?

Bilag 1 til EudraLex "Reglerne for lægemidler i Den Europæiske Union" udgør en del af Bind 4 af de europæiske retningslinjer og dækker fremstillingen og frigivelsen af sterile produkter.

Looking down on a table in a lab - the new Annex 1 regulations

Revisionen af ​​bilaget har været en lang proces med offentlig og lovgivningsmæssig gennemgang. Endelig, efter mere end 4 års gennemgang og høring, er den endelige version blevet frigivet. 

Den første offentlige version afstedkom over 6000 kommentarer fra både individuelle virksomheder og professionelle organisationer. En 2 år lang revisionsproces producerede version 12 af bilagsudkastet. Dette førte til en yderligere, men meget reduceret, høringsproces. Nu hvor bilaget er blevet frigivet, er der givet virksomheder en tidslinje på 12 måneder til at overholde kravene (normalt gives en 6 måneder lang periode).

Bilaget vil påvirke anlæg og virksomheder uden for EU-markedet, baseret på deltagelse og gennemgang af PIC/S-gruppen. Det forventes, at FDA (USA's fødevare- og lægemiddelforvaltning) f.eks. vil overveje aspekter af Bilag 1 i deres anlægsinspektioner. 

På grund af den omfattende opdatering og revision, som bilaget har gennemgået, vil virkningen af ​​disse ændringer være vidtrækkende for fremstillingen af ​​sterile produkter. Den vigtigste blandt disse ændringer vil være kravet om en strategi for kontamineringskontrol på anlæg (CCS). En CCS er en kombination af løbende produkt- og procesrisikovurderinger, i overensstemmelse med ICH Q9, knyttet til kvalitetsstyringssystemet (QMS). Det magiske er, hvordan CCS'en bør foranledige en feedback-sløjfe, så anlæg kan reagere på ændringer i deres risikoprofiler, baseret på en række parametre fra EM-resultater og afvigelser til kundeklager.

Konceptet CCS vil ikke kun være begrænset til det europæiske marked. Mens CCS-forkortelsen er stærkt forbundet med det nye Bilag 1, er filosofien omkring dette ikke ny for industrien. Risikobaseret fremstilling, et tidligere varmt emne i industrien, er et andet navn for CCS. Støtte til industrien er under udarbejdelse, for eksempel har Parenteral Drug Association (PDA) et udkast til en teknisk artikel til støtte for en CCS-udrulning.

For hovedparten af anlæg, vil de fleste af disse processer allerede være indarbejdet, og det vil blive et spørgsmål om at forbinde forskellige systemer på tværs af anlægget. Andre steder vil dog have huller i deres processer eller kan være usikre på implementeringen af ​​nogle aspekterne af en CCS.

En grundlæggende del af, hvordan CCS fungerer, er forebyggelse og kontrol af mikrobiologisk forurening. Eliminering af mikroorganismer gennem kontrol, før kontaminering af produkt eller proces finder sted, er at foretrække frem for undersøgelse af kilden til kontamineringen og afhjælpning, driftsstop og potentielle batchafvisninger.

En stor del af CCS i Bilag 1 har til formål at behandle elementer af mikrobiel kontrol gennem træning og uddannelse af mennesker, opsætning af renrum og miljøovervågning. To centrale kontrolelementer i mikrobiologisk kontrol er brugen af ​​rengøring og desinfektion af renrum og brugen af ​​isolatorteknologi. Med hensyn til rengøring og desinfektion omhandler CCS nogle nøglefunktioner, som er gældende for de fleste steder. Her vil vi kort berøre de væsentligste af disse funktioner.

Technician using an Ecolab disinfectant in a cleanroom

Det første punkt til overvejelse er brugen af ​​sætningen Rengøring OG Desinfektion. I bilaget er rengøring en proces til at fjerne fysisk og kemisk forurening fra en overflade. Forureningen kan være en direkte risiko for produktkvaliteten eller kan forstyrre eller forhindre efterfølgende desinfektion i at virke effektivt. Desinfektion, for at komplimentere rengøring, er påføring af mikrobiocidale desinfektionsmidler eller desinfektionsmidler på rene overflader for at dræbe eventuel mikrobiologisk kontaminering, der måtte være til stede.

Det er vigtigt for de enkelte steder at validere deres valg af vaskemidler for at påvise, at de er effektive mod lokale mikrobielle isolater, der findes på lokale renrumsoverflader, i forhold til den lokalt validerede kontakttid.

Kravet om at rotere desinfektionsmidler er også betinget i Bilaget. Dette er for at sikre, at stedet har et udvalg af desinfektionsmidler, der er i stand til at dræbe alle mikrober, der forefindes i renrumsmiljøet. I praksis vil dette for de fleste anlæg indebære regelmæssig brug af et enkelt bredspektret biocid, der roteres med et sporicidt middel.

Endelig udgør overførslen af ​​materialer og forbrugsstoffer til renrum af højere kvalitet en risiko for, at der sker transport af mikrobiel biobyrde ind i renrummene via dårligt designede processer for overførselsdesinfektion, og dette er ofte nævnt som en årsag til forurening i industrien.

Technician using an Ecolab disinfectant in a cleanroom

Isolatorteknologi vil udgøre en væsentlig del af anlæggets CCS. Men, som med renrumsdrift, kan dårligt designede procedurer for isolatordrift, opsætning eller endda validering føre til mikrobiel kontaminering i Klasse A-miljøet.

Isolatordrift kan inddeles i tre kategorier. Den første er isolatordrift under Klasse A-forhold, såsom aseptiske arkiveringsoperationer eller udførelse af en sterilitetstest. Den anden er den gasformige dekontaminering af isolatoren for at opnå Klasse A-betingelser. Det tredje og sidste trin er rengøring og opladning af isolatoren under ikke-sterile forhold.

Ecolab Bioquell equipment

Rengøring og opladning af en isolator er et højrisikotrin, en aktivitet, hvor CCS kan reducere risikoen for kontaminering. Operatørinteraktioner med den ikke-sterile isolator skal ses som aktiviteter med høj kontamineringsrisiko.

Det er forståeligt, at ikke alle virksomheder vil have adgang til de eksperter, der kræves til at forstå alle risici ved alle dele af et anlægs CCS. Det er her dine leverandører kan levere væsentlig teknisk ekspertise. Hos Ecolab Life Sciences har vi brancheanerkendte eksperter, som kan hjælpe dig med udviklingen af ​​din virksomheds CCS, enten gennem vurderinger af huller, risikovurderinger eller implementering af CAPA for at lukke et hul. Vores eksperter, fra mikrobiologer til kemiingeniører, kan hjælpe med dine rengørings- og desinfektionsmuligheder eller kontroller i forbindelse med brugen af ​​isolatorteknologi.


Bemærk: Globalt er der forskellige terminologier i brug for kemiske vaskemidler, der dræber mikroorganismer. Bilag 1 bruger udtrykkene desinfektion / desinfektionsmiddel - dette kan dog være gældende for udtrykkene afrensning / rensemiddel.

Ecolab Life Sciences logo

Ecolabs Life Sciences-afdeling er dedikeret til udviklingen af de bedste produkter og tjenester til at støtte vores kunder i medicinalindustrien samt plejeproduktindustrien.


Relaterede artikler

Bilag 1
Masterclass-webinar

Hvis du er interesseret i vores Bilag 1 Masterclass-webinarserier eller vores Bilag 1 Oversigtsvejledning, bedes du udfylde og indsende formularen.

Life Sciences bilag 1 forespørgselsformular

Udfyld og indsend formularen for at modtage oplysninger om overholdelse af Bilag 1.

* felt, der skal udfyldes

Når du klikker "Ja tak", giver du tilladelse til at Ecolab må kontakte dig via e-mail og sende dig tilbud, opdateringer og andre informationer. Hvis du ønsker at fortsætte som kunde uden at modtage salgsfremmende materiale, kan du indsende dine oplysninger uden at klikke på dette felt.

Bekymringer vedrørende datasikkerhed? Se vores Privatlivspolitik​​​​​​​.