Formaldehyd - Hvor lang tid har det tilbage?​​​​​​​

Yderligere opdatering

Illustration of use of formaldehyde

I 2016 udarbejdede Ecolab en hvidbog, der fremhæver omklassificeringen af ​​formaldehyd som et kræftfremkaldende stof for mennesker og identificerer de mulige konsekvenser for dets anvendelse som et biocidprodukt. I 2021 udarbejdede Ecolab en opdatering baseret på gennemgangen af ​​formaldehyd i henhold til den europæiske biocidforordning (BPR) og dets godkendte anvendelse som et aktivt stof i en begrænset 3-årig periode. Ecolab opdaterer igen brugerne om den aktuelle situation i forhold til formaldehyd som et desinficerende kemikalie, og kommunikerer omkring den begrænsning af formaldehyd som biocid, der hastigt nærmer sig i Storbritannien.


Ecolab har, mens det blev drevet som Bioquell, advaret om den forestående fjernelse af formaldehyd som et desinficerende kemikalie, lige siden den britiske sundheds- og sikkerhedsmyndighed (HSE) udgav sin "Biological Agents eBulletin" i juli 2015, der varsler, at formaldehydbrugere skal begynde at undersøge alternative gasformige desinfektionsmidler til stuer og udstyr. Brugere med base i Storbritannien, som ikke har fulgt HSE's advarsel, har kun kort tid til at bevæge sig væk fra formaldehyd, før forbuddet træder i kraft den 1. februar 2025.

Ikke alle former for brug af formaldehyd vil blive forbudt i februar 2025. Begrænsningen gælder for anvendelser, der falder ind under "Produkttype 2" i Storbritanniens "Biocidal Product Regulation" (GB BPR). Kort fortalt er der 22 forskellige anvendelsesområder eller produkttyper (PT'er) under BPR, der dækker alt fra metalbearbejdningsvæsker til hånddesinfektionsmidler. PT2 er den største desinfektionsmiddelkategori kaldet "Desinfektionsmidler til offentlige arealer", og dækker alt fra desinfektion af hospitaler til renrum og kontorbygninger. Eksempler på PT2-anvendelser af formaldehyd omfatter desinfektion af biologiske sikkerhedsskabe (BSC'er), laboratorier, gennemløbskamre, produktionsfaciliteter osv. Brugen af ​​formaldehyd til at desinficere disse typer af lukkede rum vil være ulovlig i Storbritannien fra 1. februar 2025. HSE's eBulletin, der annoncerer dette, kan tilgås her.

Begrænsningen af ​​brugen af ​​formaldehyd i PT2 i Storbritannien er kommet, ford ingen leverandør af formaldehyd var villig til at støtte brugen af ​​kemikaliet som et biocidprodukt. I Europa er formaldehyd blevet understøttet til godkendelse under det europæiske BPR. Dens nuværende godkendelse udløber den 31. januar 2025 og vil kræve fornyelse af Det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA). Da formaldehyd var begrænset til en 3-årig godkendelse i 2022 på grund af dets toksicitetsprofil, er det næsten sikkert, at det vil være underlagt en anden tidsbegrænset godkendelse, hvis det bliver genautoriseret.

Begrænsningen af ​​brugen af ​​formaldehyd i PT2 og dets direkte forbud mod brug i PT2 i Storbritannien giver særlige udfordringer for forskningsvirksomheder og institutioner inden for det biomedicinske/dyresundhedsmæssige område, hvor formaldehyd er et standard gasformigt desinfektionsmiddelkemikalie. De Forenede Nationers Fødevare- og Landbrugsorganisation og Den Europæiske Kommission for Bekæmpelse af Mund- og Klovsyge fremhæver i deres vejledning om Minimum Biorisk Management Standards (MBMS), at en anvendelse af formaldehyd i en koncentration på 10 g/m3 og en relativ luftfugtighed på 70 % i minimum 10 minutter er en acceptabel metode til udstyrs- og overfladedekontaminering. MBMS-vejledningen identificerer også, at metoder, der er blevet valideret og har vist sig effektive mod mund- og klovsygevirus (FMDV), også kan bruges som et alternativ. Bioquell har samarbejdet med virksomheder og institutioner for at evaluere ydeevnen af ​​Bioquell Hydrogen Peroxide Vapor (HPV) som et alternativ til formaldehyd og har publiceret en række undersøgelser inden for den videnskabelige litteratur. Disse studier inkluderer:

  • Vannier et al. Damp af hydrogenperoxid er en effektiv erstatning for formaldehyd i en BSL4 mund- og klovsygevaccinefabrik. Lett. Appl. Microbiol. 2019; 69: 237-245. HVIDBOG Formaldehyd - Hvor lang tid har det tilbage?​​​​​​​ (Yderligere opdatering)
  • Stuart et al. Sammenligning af effektiviteten af ​​formaldehyd med hydrogenperoxidgasning på infektiøs bronkitisvirus. Anvendt biosikkerhed. 2020; 25: 83-9.
  • Petit et al. Evaluering af effektiviteten af ​​hydrogenperoxiddamp mod mund- og klovesygevirus i en BSL4 biosikkerhedsfabrik. Lett Appl Microbiol. 2017; 65: 281-284.

Ecolabs Bioquell HPV-AQ 35% hydrogenperoxid desinfektionsmiddel har modtaget en EU-autorisation i henhold til den europæiske BPR til brug i PT'er 2, 3 og 4, i både store (>4 m3) og små (0,25 - 4 m 3) indkapslinger mod bakterier, mykobakterier, sporer, svampe, gær, vira og bakteriofag.

I skrivende stund (juni 2024), i henhold til ECHA's liste over godkendte biocidprodukter, er kun ét formaldehydprodukt blevet godkendt til brug som et desinfektionsmiddel til tågesprøjtning i rum og kun til brug i PT3 (dyreopstaldning) i Belgiens og Italiens territorier. Produktet skal påføres med en kold ultralydstågeanordning, der giver en gennemsnitlig partikelstørrelse på 5,15 mikron. Det er godkendt til brug i store lukkede rum (>4 m3) mod bakterier, svampe, gær og vira. Det er ikke godkendt til brug mod mykobakterier eller bakteriesporer. Den angivne påføringsrate er 5 g/m3 med en 2-timers kontakttid efterfulgt af en 2-4 dages ventilationsperiode. Mens formaldehyd som aktivt stof kun var godkendt i 3 år, har produktet været godkendt i 5 år. Produktgodkendelsen kan tilgås på ECHA's websted her.

Sammenfattende vil brugen af ​​formaldehyd som et PT2-desinfektionsmiddel i Storbritannien ikke længere være godkendt af HSE fra februar 2025. Selvom det forventes, at formaldehyd fortsat vil være tilgængeligt som et PT2-desinfektionsmiddel i Europa, vil kontrollen med dets anvendelse sandsynligvis være langt større end den, der anvendes af aktuelle brugere af formaldehydgasning, som det fremgår af den eneste formaldehyd-produktgodkendelse til dato.

Download White paper
Ecolab Life Sciences. For Life Sciences. For Life.
Mere om Bioquell

Relaterede Life Sciences-artikler